De kleine huispiet vertelt liever niet alles aan Sinterklaas (deel 2)

de kleine huispiet vertelt sinterklaas

Na schooltijd haalt Dominique de kleine Huispiet uit haar rugzak. ‘Vond je het ook zo leuk op school? Ik vond het superleuk!’ vertelt ze. ‘Vooral toen we ’s middags de juf mochten helpen met poetsen in de klas. Wij hebben samen alle puzzels schoongemaakt, hè, Pietje?’

Dominique geeft Huispiet een dikke knuffel en dan legt ze hem op haar bed. ‘Jij mag nu lekker uitrusten, hoor. Ik ga buitenspelen met Lotte.’ En weg is ze.

Huispiet wacht voor de zekerheid nog even tot ze echt, zeker weten, weg is. Dan smikkelt hij gauw het pepernootje op wat hij op het kussen vindt en als hij de voordeur dicht hoort slaan, staat hij op. Hij kijkt rond in de kamer van Dominique. Wat is het hier toch een rommeltje, denkt hij. Er zal toch echt wat moeten gebeuren voor 5 december. Want als Sinterklaas op bezoek komt en haar kamer ziet…!

Tot nu toe heeft hij wijselijk zijn mond gehouden over de rommel. Hij heeft alleen de goede dingen over Dominique aan Sinterklaas verteld: dat ze hard werkt op school en dat ze altijd netjes haar bord leeg eet. Dat ze al haar zwemdiploma A heeft gehaald en dat ze veel van dieren houdt. Huispiet wil namelijk niet dat Sinterklaas in zijn Grote Boek opschrijft dat Dominique een echte rommelkont is, want Dominique is zijn vriendinnetje. Ze zorgt zo goed voor hem.

Sinds de dag dat hij bij Dominique is komen logeren, heeft hij al zoveel leuke dingen meegemaakt. Hij mocht mee logeren bij opa en oma. Ze hebben samen in de speeltuin gespeeld. En elke avond mag hij aan tafel mee-eten. Gelukkig maar, want na het avondeten, als Dominique gaat slapen, heeft Huispiet altijd nog een hoop te doen. Dat kan hij het beste met een goed gevuld buikje.

Als Dominique slaapt -en hij zijn pepernootje opheeft- glipt hij stiekem naar buiten. Hij laat zich langs de regenpijp omlaag glijden en rent op een drafje naar Sinterklaas. Daar vertelt hij alles wat hij weet over Dominique en ziet hij meteen al zijn Huispietvriendjes en -vriendinnetjes weer. Ze hebben altijd een hoop bij te kletsen. Samen drinken ze dan een kopje warme chocolademelk. Vaak is er ook nog genoeg tijd om een rondje mee te lopen met de echte, grote Pieten. Dat vindt Huispiet zo stoer! Hij mag dan ook door de schoorsteen de huizen in om pakjes in de schoenen te stoppen. Soms heeft Sinterklaas ook nog een klusje voor hem. Zo mocht Huispiet laatst zakjes met pepernoten vullen. Dat was zo leuk! Vooral omdat hij tussendoor lekker kon snoepen.

Terwijl Huispiet door de kamer van Dominique loopt, probeert hij een oplossing te bedenken voor het rommelprobleem. Het verstoppen tussen de schoonmaakspullen had niet geholpen. Wat zou hij vanavond kunnen doen om Dominique duidelijk te maken dat ze echt haar kamer eens moet opruimen? Verstoppen tussen de stoffer-en-blik? Verstoppen achter de stofzuiger?

Die avond, als Dominique slaapt, wurmelt kleine Huispiet zich los uit haar armen. Eindelijk, hij kan aan de slag! Tijdens het avondeten had hij plots zo’n goed idee gekregen…
De ouders van Dominique hadden een spel in de kast staan: een Scrabble-spel. Dat is een spel met allemaal letters. Als ik nou eens de letters van dat spel gebruik om een zin te maken, had Huispietje bedacht, dan kan ik de boodschap aan Dominique duidelijk maken.

Huispiet klautert voorzichtig de trap af. Beneden is het stil en donker. Je hoort alleen de klok tikken. Huispiet springt op de kast en duwt de Scrabble-doos een stukje naar voren…
Zou het niet te veel lawaai maken, vraagt hij zich bezorgd af? Maar ja, het zal wel moeten. Huispiet zet zijn armpjes tegen de doos, telt tot drie…en duwt de doos met letters uit de kast – boem! – op de grond. Even wacht hij af. Hij houdt zijn adem in. Maar het blijft stil boven, er is niemand wakker geworden. Dan begint het puzzelen met de letters. Wat zijn het er veel!
In de grote bult met letters zoekt hij de R, U, I en M. Daarna de J en de E. Dan de K, A, M, E en R en tot slot de O en de P.

Tevreden kijkt Huispietje naar het resultaat: RUIM JE KAMER OP.

Ziezo, dat is voor elkaar. Als Dominique morgen wakker wordt, weet ze precies wat haar te doen staat. Dan kruipt Huispietje in de lege Scrabbledoos en valt in een diepe slaap.
Welterusten, kleine Huispiet!


Dit verhaal is geschreven door Juliette Rosenkamp, kinderboekenschrijfster, vlogger en presentatrice!

Wil je dit verhaal downloaden om voor te lezen? Dat kan hier.